Nieuws

Nacht Zonder Dak in Hasselt

TienerwerkJongerenwerk

Twee van onze afdelingen organiseerden een Nacht Zonder Dak. Wat een bijzondere ervaring zal het geweest zijn, we zijn trots op jullie! Marijke Franssens maakte een verslagje.


Het weekend van 1 mei sloegen de leiding en tieners van The Incredibles en de Tekkies (de tienergroepen van de gemeentes van Hasselt en Kortessem) de handen in elkaar om geld in te zamelen voor Pãn Bila, een project van Tearfund voor straatjongeren in Burkina Faso. We gebruikten het verlengde weekend om een Nacht Zonder Dak te organiseren. Een 18-tal tieners gingen rond in gemeente, familie en vriendenkring om sponsors te zoeken. In ruil voor sponsorgeld zouden zij een nacht buiten slapen in een zelf gefabriceerd krot.

We beginnen er op zondagmiddag aan en warmen op met leuke kennismakingsspelletjes en –opdrachten. Als deze tot een goed einde worden gebracht, krijgen we het materiaal om onze krotten te bouwen en te koken. De groep verdeelt zich in twee teams. Een team bouwt een bijna professioneel krot en het andere kookt. Er worden balken gesjord, paletten langs elkaar gelegd, zeilen gespannen, karton neergelegd, groenten gesneden, vuur gemaakt en soep gekookt.

Als ons krot klaar is, maken we tijd voor het serieuze werk. Tijdens de stille tijd delen we Bijbelverzen die belangrijk zijn voor ons en verdiepen we ons in wat het betekent om op de straat te leven in Burkina Faso. In verschillende hoeken bestuderen we het land zelf, de problemen van straatjongeren als ziektes, geweld, criminaliteit en verslaving. We bespreken wat de impact van deze dingen zijn, hoe ze ook bij ons voorkomen en ons beïnvloeden en hoe we hier als christen mee omgaan.

Na een deugddoende, zelfbereide maaltijd volgt een gezellig kampvuurmoment. We zingen enkele aanbiddingsliederen en roosteren wat marshmallows boven het vuur. Wanneer het eenmaal donker genoeg volgt nog een spannend avondspel waarbij er hulpgoederen over verschillende grenzen gesmokkeld moet worden.

Moe maar voldaan van een hele fijne dag rollen we onze slaapzak uit in ons krot. De volgende morgen blijkt dat slapen met als enige matras een houten pallet met een kartonnetje erover toch niet zo evident is. We gooien de spieren los en genieten van een heerlijk ontbijt.

En dan is het tijd voor de grote onthulling: we haalden 1808 euro op voor Pãn Bila!!! Het leidingteam glundert van trots, trots op onze tieners en op elkaar. Wat een geslaagde Nacht Zonder Dak.

Tot volgend jaar!

Geef een reactie