Nieuws

Liefde brengt je bij je bestemming

Dit artikel is geschreven door Gerard (24), theologiestudent aan de ETF. Hij geniet op het moment van de wisselende seizoenen in de natuur en houdt van muziek luisteren en golfsurfen.


Op een dag stellen ze Jezus de vraag wat het belangrijkste gebod is. Geen gekke vraag en misschien vraag jij je het ook weleens af - ik in ieder geval wel. Wat is het allerbelangrijkste in een leven met God?

Jezus antwoordt dat het er om gaat dat we God liefhebben met heel ons hart, ziel en verstand en onze naaste als onszelf. Maar wat bedoelt Jezus hier precies mee, met heel je hart, ziel en verstand? Stel dat Jezus had geantwoord met een gelijkenis? Je kunt God liefhebben met heel je hart, ziel en verstand vergelijken met ... wat zou hij dan gezegd hebben? Welk beeld zou hij gebruikt hebben?

Augustinus over liefde
Een beeld wat mij erg helpt bij deze tekst komt van Augustinus, een bekende theoloog uit de vroege kerk. Hij vergelijkt onze liefde met verschillende dingen uit de natuur. Dingen uit de natuur zoeken door hun gewicht naar hun eigen plek. Zo valt een steen door de zwaartekracht altijd naar beneden, stijgt vuur door de warmte altijd op, en drijft olie altijd naar het oppervlak van het water. Hij zegt: Zo is het ook met onze liefde. Onze liefde richt ons op wat we liefhebben. Jezus wil ons met zijn woorden als het ware op onze plek laten vallen en boven laten komen drijven. Iedereen is op zoek naar iets om met heel zijn of haar hart, ziel en verstand lief te hebben om echt gelukkig te worden en rust te vinden. Door God lief te hebben met heel ons hart, ziel en verstand komen we tot onze bestemming, vinden we rust en geluk. Het gaat er dus niet om dat we opeens veel meer extra moeten gaan liefhebben, maar het gaat er juist om wat we liefhebben, namelijk God. En dat ons liefhebben van God en verlangen naar God ons doen en laten vorm en richting geeft. Maar hoe ziet dat er in praktijk uit?

Dubbel antwoord
Jezus geeft eigenlijk een dubbel antwoord op de vraag wat het grootste gebod is: het liefhebben van God en onze naaste. Beide komen erop neer dat we met een ander bezig zijn. Als we God met heel ons hart, ziel en verstand liefhebben, dan is het liefhebben van onze naaste een natuurlijk gevolg hiervan. Heel praktisch dus, God liefhebben gebeurt in het dagelijkse leven. Maar in praktijk is het vaak minder makkelijk dan dat het nu klinkt. Super lastig zelfs. Daarom toch nog even terug naar wie het zegt, Jezus zelf. Hij is het ultieme voorbeeld van het liefhebben van God boven alles en zijn naaste. En Hij is de ultieme openbaring van Gods liefde voor ons en de mensen om ons heen. Praktisch begint het liefhebben van God en onze naaste daarom denk ik pas echt bij het ontdekken van Gods liefde in Jezus voor jou en de mensen om je heen.

Hoe ontdek jij Gods liefde voor jou in Jezus? Wat betekent dat voor jouw relatie met God en de mensen om je heen?

Geef een reactie